ماموریت آخرالزمانی اهل قم
(به مناسبت سالروز ۱۹ دی و قیام مردم قم)
۱. در روزگاری که جهان به دهکدهای تشبیه شده و با توسعه فناوریهای ارتباطات، شاید موضوعیت مکان و سرزمین کمتر مهم به نظر برسد، دقت در برخی از کلمات قرآن و احادیث معصومین(ع) که معادن علم الهیاند، نسبت به خصوصیات برخی از سرزمینها، برای کسانی که دوست دارند با عینک الهی به عالم نگاه کنند و از سطح آنان که «یَعلَمونَ ظاهراً مِنَ الحیاةِ الدنیا» و حجم عظیم اطلاعات آنها عبور کنند، از هر زمانی ضروریتر است.
۲. یکی از این نقاط بسیار مهم زمین در بیان معصومین(ع)، سرزمین «قم» است. سرزمینی که در احادیث اهل بیت(ع)، خاک آن مقدس و قطعهای از بیت المقدس و در عبارتی کوفه صغیره شمرده شده است.
شهری که همچون کوفه، به عنوان حجت بر سایر بلاد، و مردم آن از نجباء و اهل عبادت و درایت و انصار اهل بیت(ع) معرفی شده. سرزمینی که علت باطنی نامگذاری آن یکبار به ماجرای شب معراج و نهیب رسول اعظم(ص) به شیطان برای برخاستن از این مکان و یکبار به اجتماع مردم آن در همراهی با قائم آل محمد بازگردانده شده؛ سرزمینی که با عنوان مأمن و پناهگاه شیعیان، به ویژه در فتنهها و آشیانه و حرم اهلبیت و مدفن بانویی بلندمرتبه و صاحب مقام شفاعتی بزرگ توصیف شده و وعده شکست هرگونه سوء قصد بدخواهان و ستمگران نسبت به آن داده شده است.
۳. اما در میان این توصیفات با عظمت و در کنار روایت بسیار مهمی که اشاره میکند به وقوع یک اجتماع (انقلاب) بزرگ از مردمی با ارادههای پولادین حول رهبری از اهل قم که مردم را به حق دعوت میکند، خصوصیت «حجت شده اهل قم برای همه عالم» بهواسطه «ظهور و انتشار گسترده علم از این سرزمین به کل عالم در قرب ظهور و اتمام حجت در عالم به این وسیله» خصوصیتی است که بیانگر رسالت و مأموریتی آخرالزمانی برای اهل قم است.
سرزمین قم
ماموریت آخر الزمانی
۴. به این روایت حضرت صادق(ع) توجه کنید:
«ستخلو كوفة من المؤمنين ويأزر عنها العلم كما تأزر الحية في جحرها، ثم يظهر العلم ببلدة يقال لها قم، وتصير معدنا للعلم والفضل حتى لا يبقى في الأرض مستضعف في الدين حتى المخدرات في الحجال، وذلك عند قرب ظهور قائمنا، فيجعل الله قم وأهله قائمين مقام الحجة، ولولا ذلك لساخت الأرض بأهلها ولم يبق في الأرض حجة، فيفيض العلم منه إلى سائر البلاد في المشرق والمغرب، فيتم حجة الله على الخلق حتى لا يبقى أحد على الأرض لم يبلغ إليه الدين والعلم، ثم يظهر القائم عليه السلام» (بحارالأنوار، ج۶۰، ص۲۱۳، ح ۲۳)
«به زودی کوفه از مومنان تهی شده و علم در آن ناپدید خواهد شد، همانگونه که مار در لانهاش مخفی و پنهان میشود؛ سپس علم در شهری به نام قم ظاهر گشته که معدن علم و فضل میشود، تا آن جا که بر روی زمین کسی نمیماند که در دین ضعیف و ناآگاه باشد حتی زنان پردهنشین، و این امر نزدیک ظهور قائم ماست؛ پس خداوند قم و اهل آن را جانشینان حضرت حجت قرار میدهد و اگر این امر نبود زمین اهل خود را میبلعید و حجتی در روی زمین باقی نمیماند؛ پس علم از این شهر به سایر سرزمینها در شرق و غرب عالم سرازیر و منتشر میشود و حجت خدا بر مخلوقات تمام میشود تا اینکه احدی بر روی زمین باقی نمیماند که به او دین و علم نرسیده باشد و سپس حضرت مهدی (قائم) ظهور میکند.»
۵. این بیان امام صادق(ع) بشارت و هدایتی است برای همه آنانی که در این جهان پر از آشوب و ظلمت میخواهند آگاهانه و عالمانه زندگی کنند و آرزو دارند تا در جهادی آخرالزمانی برای توسعه علم و آگاهی که روی دیگر آن به تعبیر روایات اهل بیت اتمام حجت در مقیاسی جهانی و مقدمهای ضروری در قرب ظهور آخرین ذخیره الهی است، قدمی برداشته باشند.
۶. آری امروز چنانکه رهبری فرزانه و حکیم انقلاب هم از قم به عنوان «قلب معرفتی جهان اسلام» یاد کردهاند، رسالت آخرالزمانی اهل قم، در امتداد نهضت آخرالزمانی خمینی کبیر و علمداری خلف صالح او اولا فهم و تولید فکر و علم و معرفت و ثانیا نشر و تبیین آن در مقیاسی جهانی است.
دیدگاهتان را بنویسید