معرفی پرونده هویت ایران امروز
روایتی از هویت و شرایط ایران امروز در نسبت با روندهای توسعه و نظم جهانی
انسان ایرانی و معمای زیستن در جهانی بین دو جهان
آنچه که امروزه بحث از کیستی یا هویت ایرانیان را بیش از پیش ضروری میکند، «معمایِ بزرگِ زیستن در تاریخ معاصر» است. وضعیتی که از حدود ۱۵۰ سال پیش و در مواجهه با دنیای مدرن شروع شده و ساحات گوناگون زندگی ایرانیان را دستخوش تغییر و تلاطم کرده و انسان ایرانی را با موقعیتی متضاد روبرو نموده است. این انسان از طرفی سودای رسیدن به قافله ی تمدن و ترقی بشری از نوع غربی اش را داشته و از سوی دیگر پای در سنت و تعلقات فرهنگی اش دارد. چنین وضعیتی موجبات زیستن در «جهانی بین دو جهان» را برای او رقم زده؛ به طوری که آشفتگی در نظر و بهم ریختگی در عمل را برای وی به همراه داشته است.
بلاتکلیفی گفتمانی
در طول یک و نیم قرن اخیر متفکران و صاحب نظران مختلف، بسته به نظام فکری و دستگاه معرفتی خود هر کدام به نحوی برای برون رفت از این وضعیت نسخهای پیچیده اند. برخی سراپا غربی شدن را تجویز و برخی از لزوم بازگشت به تمدن باشکوه ایران باستان سخن گفته اند؛ برخی نیز به دنبال جمع بین دین و مدرنیته یا اسلام و غرب بوده اند. این بلاتکلیفی گفتمانی و ابهام نظری موجب شد که درک انسان ایرانی از خود و از دیگری اش محل پرسش قرار گیرد و چشم انداز آینده او قدری مبهم و تار گردد.
انقلاب اسلامی و ظهور ایده جدید
با ظهور انقلاب اسلامی ایده ی جدیدی به میدان آمد و افق های تازه ای گشوده شد. انقلاب اسلامی با قراردادن الهیاتِ دین محور به عنوان دالِ مرکزی گفتمان خود موفق شد دین را به عنوان یکی از اصلی ترین مؤلفه های هویتی، محور قرار دهد و اقوام مختلف ایرانی را ذیل یک چتر واحد گرد آورد و رؤیای ایرانیان و مسیر رسیدن به آن را در قالب گفتمان تمدن اسلامی پیریزی کند. گفتمانی که، نه از رهگذر غربی شدن و نه بازگشت به تمدن ایران باستان بلکه از طریق رجوع به دین و بازگشت به فطرت توحیدی مسیر رشد دنیوی و سعادت اخروی را ترسیم میکرد.
اهمیت شاخص ها و سنجه ها برای توصیف هویت و شرایط ایران امروز
اکنون با گذشت بیش از چهار دهه از عمر این انقلاب، صاحب نظران با «سنجه ها و شاخص های مختلف»، روایت های گوناگونی از وضعیت کنونی ایرانیان، موفقیت ها و ناکامی هایشان ارائه می دهند. برخی آن را در تحقق وعده هایش و در سیر حرکت تاریخی خود به ویژه در نسبت با روندهای توسعه و نظم جهانی، گامی موفق و روبه جلو ارزیابی کرده و برخی ناکام و روبه عقب توصیف میکنند. اما آنچه در این میان مهم است این است که با نظر به کدامین شاخص ها و یا سنجه هایی میتوان روایت درستی از وضع موجود و درک صحیحی از الگوی مطلوب داشت؟ اگر تحقق تمدن اسلامی رؤیای ایرانیان و همان آرمانشهر سازگار با عناصر هویتی آنان است آیا وقت آن نرسیده که برای دستیابی به روایتی دقیق و برداشتی صحیح از وضعیت گذشته، حال و آینده، شاخص های بومی متناسب با هویت تاریخی و هم سنخ با ایده آل پیش رو ترسیم شود؟ عدم دستیابی به این مهم عرصه را برای تشتت قرائت های نظری و درنتیجه نابسامانی عملی فراهم میکند و موجب می شود هر کسی با متر و معیار خودش توصیفی از وضع موجود ارائه دهد.
که هستیم و به کدام سو میرویم؟
بدیهی است که هیچ اجتماع یا تمدن بشری بدون داشتن تصویر درستی از خود، امکان شکل گیری ندارد، چه رسد به اینکه موفق شود انسجام اجتماعی خویش را حفظ، مشکلاتش را شناسایی و برنامه ریزی صحیحی برای حل و فصل آنها داشته باشد. تنها از رهگذر فهم عمیق از کیستی ایرانیان، ظرفیتها و جهتگیریها، آرمانها و آرزوهایشان است که میتوان تصویر صحیحی از شرایط امروز ایران داشت، مشکلاتش را شناخت، به چرایی بودن آنها فکر کرد و به چگونگی برطرف شدنشان اندیشید؛ هم چنان که برای فهمِ ادراک عمومی جامعه از خود باید دریابیم مردم در طلب چه هستند و رویشان به کدامین سو است، چرا که هر کس در طلب چیزی است که با آن دارای سنخیت و هماهنگی است.
پرونده هویت ایران امروز
طراحی این دوره تلاشی است در جهت آشنایی با وضع کنونی ایرانیان و دعوت به اندیشیدن در باب آینده کشور. ما در تلاشیم تا بدانیم ایران چگونه میتواند ایرانی شود که مردمانش دوستش دارند و با آن احساس یگانگی و سنخیت میکنند. در این راستا اهداف ذیل را در طراحی این دوره پیگیری می کنیم:
- روایتی واقعی از جامعه ایران، طلب ها و آرزوها، ظرفیتها و جهتگیریهایش
- بررسی رویکردهای مختلف در پاسخ به چیستی و کیستی ایرانیان
- دستیابی به شاخص ها و سنجه های بومی برای توصیف و ارزیابی وضعیت جامعه ایرانی
- رسیدن به الگو یا ایدهای متناسب با هویت تاریخی ایرانیان در جهت نیل به آرمانشهر اسلامی- ایرانی
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
انقلاب اسلامی و تولد انسان جدید
پیروزی در واقعیت، شکست در روایت
معجزهی انقلاب، تغییر مقیاس دینداری
عصر بحران و مادرانگی
آیا قانون راه حل است؟
حکمرانی شاخصها
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
Very interesting points you have noted, thank you for putting up.?
Good article and right to the point. I don’t know
if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts
on where to employ some professional writers?
Thanks in advance 🙂 Escape rooms hub