معرفی کتاب هویت شناسی از دکتر موسی نجفی
هویت شناسی از موضوعات بسیار مهمی است که میتواند به عنوان بحثی بین رشته ای مورد واکاوی و بازیابی واقع گردد. هرچند مباحث مربوط به هویت ملی و موضوعات و فروعات آن از عناوینی است که به پژوهش های دوران معاصر و نوعا جدید باز می گردد. ولی ماهیت و واقعیت آن به ریشه های تاریخی و پژوهش های سیاسی و اجتماعی و فلسفی مرتبط است. کتاب «هویت شناسی» که اثری است از دکتر موسی نجفی، سعی دارد این بحث را در قالب مقاله، مصاحبه و سخنرانی مورد بررسی قرار دهد.
به طور کلی در بحث هویت شناسی دو نظریه بیشتر مطرح است؛ یکی نظریه ای که هویت ملی را دارای ذات واحد میبیند و سایر عوامل را در پیرامون آن ذات معنا میکند. نظریه دوم برای هویت، ذات و هسته ی مستقلی قائل نیست و به اصطلاح هویت را متکثر دیده و عناصر مختلف دین، سرزمین، زبان، نژاد، فرهنگ و … را به نوعی درکنار هم قرار میدهد.
در این کتاب صاحب اثر، بر نظریه اول و مباحث پیرامون آن تاکید داشته و معتقد است ما در مقاطع تاریخی مختلف، از گذشته تا به امروز، «پیرامون» را بسیار از دست داده ایم ولی کمتر گذاشته ایم که به ذات و هسته آسیب جدی وارد شود.
در یک جمع بندی تاریخی میتوان گفت ایرانی ها در طول حیات خود با چهار بحران بزرگ روبرو شدند که عبارتند از: بحران هلنی، بحران عربی، بحران ترکی_مغولی و بحران غربی. برخلاف بحران هلنی و بحران ترکی_مغولی، بحران عربی و بحران غربی دارای ابزار هویت سازی بوده اند. با این تفاوت که در مواجهه با بحران عربی، ایرانی ها اسلام را پذیرفتند و به هسته مرکزی و ذات وجودی خود راه دادند، ولی در ارتباط با بحران غربی باید گفت پس از گذشت صد و پنجاه تا دویست سال، ایرانی ها هنوز مفاهیم غربی را به منزله ذات و هسته خود نپذیرفته اند. در پاسخ به این سوال که این تفاوت برخورد ناشی از چیست و چرا ایرانی ها اسلام را پذیرفتند و غرب را نه، باید به مدعای اصلی کتاب و نظریه ذات_پیرامون دکتر نجفی رجوع کنیم.
جایی که نویسنده معتقد است هر ملتی برای خود ذاتی دارد که حقیقتی را بیان می کند و این حقیقت می تواند روح ملی یک ملت را نشان دهد. اسلام نزد ایرانی ها با این ذات مساوی و هماهنگ شده است. این ذات برای ایرانی ها نوعی حقیقت خواهی و دین داری است که با عناصر تعالی خواهی موجود در اسلام هماهنگ است.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
معرفی کتاب شصت؛ شکر، صبر، تلاش
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
Good day! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m
trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
very good success. If you know of any please share.
Cheers! You can read similar blog here: Wool product