معرفی پرونده بازخوانی آثار منتخب متفکران اسلامی
ما امروز به دلایل مختلفی شاهد روزافزونی گسست نسلی میان نسل جوان با گذشته معاصر خود بویژه متفکرین اسلامی هستیم. نیاز جدی عبور از این چالش، مجموعه فعالیتهایی با رسالت تحکیم و گسترش خط انتقال معارف است که بتواند نگاه عمیق به دین و ظرفیتهای دین را به نسل امروز منتقل کند. بر این اساس «مدرسه تفکر و نوآوری نگاه» در نظر دارد تا با ارائه مجموعه درسگفتارهایی با محوریت آثار منتخب متفکرین اسلامی در زمینه و زمانه ی انقلاب اسلامی بستر انتقال، نقادی و امتداد و تکاملِ اندیشه ی ایشان را فراهم آورد.
چرا بازخوانی؟
- به طور معمول وقتی سخن از زیست دینی در دنیای امروز به میان میآید، اولین مسیری که در ذهن نقش میبندد تسلط بر علوم نوین و اقتضائات دنیای امروز است، اما حلقه مفقوده ی این حرکت فقدان شناخت کافی از انباشت فکری اندیشمندان و متفکرین پیشین و ایده و مبانی و روش ایشان است.
- بی توجهی به تراث، علاوه بر اینکه ما را از ظرفیت های نهفته در آن اندیشه ها محروم مینماید، منجر به تحریف و روایت ناصحیح و وارونه از آنها و در نتیجه از دست رفتن سرمایه های فکری شیعه و مصادره ی شخصیت ها و چهره های پیشرو اندیشه توحیدی میشود.
- مسئلهی دیگری که بازخوانی آثار پیشینیان را ضروری مینماید، اهمیت گسترش و امتداد اندیشه و ایده ی بزرگان در مواجهه با مسائل جدید و نوظهور جامعه ایران است. امروز متأسفانه حجاب معاصرت، مانع هم افزایی علمی و اطلاع کافی و دقیق نسبت به ایده های بزرگان شده و روند امتداد و تعمیق فکر را متوقف و یا کند نموده است.
چه موضوعاتی متن خوانی میشود؟
مبنای انتخاب کتب، بر اساس مهمترین «مواقف فکری و هویتی انسان انقلاب اسلامی» و بر پایه تحلیلی از «بنیاد فکریِ، دیروز، امروز و فردای انقلاب اسلامی» است.
- اولین موقف، فهم عمیق دین بر پایه وحی است. مسئله مهمی که ذیل این موقف به آن پرداخته میشود، ظرفیت و جایگاه دین و منابع آن است تا نسل جدید در مبارزه تمدنی خود با جریان سکولار، پشتوانه و عقبه ی فکری خویش را بشناسد و برای تولیدات فکری و علمی به ظرفیت های دینی خود واقف باشد.
- موقف دوم، تبیین حرکت و رسالت اهل بیت(ع) به عنوان نمودارهای عینی مکتب است.
- موقف بعدی، شناخت انقلاب اسلامی و دیگری تمدنی آن(تمدن غرب) است. در این بخش به دنبال فهم حکمی انقلاب اسلامی، موقعیت کنونی آن و چگونگی تداوم این حرکت هستیم.
سراغ چه آثار و متفکرینی میرویم؟
در انتخاب متفکرین اسلامی معاصر و گذشته دو معیار و میزان اساسی وجود دارد:
- داشتن منظومه فکری و فکر منسجم
- اعتقاد به اسلام اجتماعی و اسلام در صحنه
با توجه به اینکه در این طرح، دغدغه ای بیش از صرف تقریر آثار را داشته ایم، تلاش میکنیم تا از اندیشمندان و صاحبنظران معاصر برای متنخوانی و بازخوانی آثار استفاده نمائیم. البته عوامل دیگری هم برای تأکید بر بازخوانی آثار توسط اندیشمندان و صاحبنظران وجود دارد:
- دغدغه ها و مسائل و چالش های متفکرین معاصر بسیار نزدیک به چالش های امروز ماست زیرا ایشان نیز در نسبت به زمان خود نحوه ای از مواجهه با تفکر غربی را داشته اند.
- ارائه این آثار توسط اندیشمندان و فضلای امروز، موجب رشد و امتداد و تکامل دو طرفه ی تفکر دیروز و تفکر امروز جریان علمی میشود.
بر این اساس و با توجه به مواقف فکری و هویتی پیشگفته، در این پرونده منتخبی از آثار بزرگانی چون امام خمینی(ره)، آیت الله خامنه ای، شهید محمدباقر صدر، شهید مطهری، شهید بهشتی، امام موسی صدر، علامه حکیمی، آیت الله شاه آبادی و برخی متفکرین معاصر بازخوانی خواهد شد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
انقلاب اسلامی و تولد انسان جدید
پیروزی در واقعیت، شکست در روایت
معجزهی انقلاب، تغییر مقیاس دینداری
عصر بحران و مادرانگی
آیا قانون راه حل است؟
حکمرانی شاخصها
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
I like this web site it’s a master piece! Glad I detected this on google.
Euro trip
Very interesting topic, thanks for putting up..
You really make it seem so easy along with your presentation but I find this topic to be really one thing which I believe I might never understand.
It seems too complicated and very large for me.
I’m having a look forward for your next post, I’ll
attempt to get the hold of it! Escape roomy lista