صنعت سرگرمی و دنیای امروز ما
ارسال شده توسط محمد همایونفر
۱۴۰۱-۱۱-۱۰
380 بازدید
جدی شدن تفریحات و سرگرمی ها جهت جبران خستگی های ناشی از کار روزمره، از بشر امروز یک انسان تک ساحتی ساخته که هم و غمی جز ظاهر زندگی ندارد و درد باطن و معنا را نیز با داروی مسکنی بنام اوقات فراغت، التیام می بخشد.
- برگزیده گفتگو با : حجت الاسلام والمسلمین علیرضا محمد لو پژوهشگر و کارشناس
- منبع : خبرگزاری حوزه
بشر مدرن،کار و تفریح
- در روزگار کنونی، تمام هم و غم بشر مدرن، کار و تلاش برای گذران زندگی است، در این سبک، صورت زندگی از محتوا و معنای آن، گوی سبقت را ربوده و انسان دنیای مدرن، فرصت یا حال بازگشت به خویش و خودآگاهی را از دست داده است.
انسان دنیای مدرن، فرصت یا حال بازگشت به خویش و خودآگاهی را از دست داده است !
- بشر امروز، تحت تاثیر مختصات عصر مدرن، زندگی اش را به دوبخش رسمی(کار) و غیررسمی(تفریح) تفکیک کرده است، حجم ساعات کار بالا و جدی شدن تفریحات و سرگرمی ها جهت جبران خستگی های ناشی از کار روزمره، از بشر امروز یک انسان تک ساحتی ساخته که هم و غمی جز ظاهر زندگی ندارد و درد باطن و معنا را نیز با داروی مسکنی بنام اوقات فراغت، التیام می بخشد.
- چرخه زندگی عاری از معنا و خستگی حاصل از کارمفرط و یکنواخت و انتظار برای رسیدن روزهای پایانی هفته، اوقات زندگی را به دوبخش کار و تفریح تقسیم نموده و مساله کار در دیدگاه بشر امروز، به یک شر ناگزیر بدل شده است.
- در کتاب رفتارهای فرهنگی ایرانیان، در تعریفی نسبتاً جامع، اوقات فراغت این گونه تعریف شده است:” فعالیتی که اعضای جامعه، فارغ از اجبارهای محیط کار و الزامات زندگی، از طریق آن، استعدادهای خود را توسعه بخشیده، شخصیت خود را گسترش می دهند؛ فعالیت هایی که هدف اقتصادی ندارند و بیشتر در راستای پیوند با دیگران (نفس رابطه اجتماعی)، تحقق امری اخلاقی، هنری، عام المنفعه، دینی و … به صورت اختیاری انجام می شوند. اوقات فراغت، در مقابل زمانی قرار می گیرد که فرد در الزامات اجتماعی نظام تقسیم کار، درگیر است. “
صنعتی سازی سرگرمی و فقدان امر قدسی
- پدیده هایی چون دیزی لند و آنتالیا و پاتایا و جزایر قناری و شلوغی جاده های تفریحی در تعطیلات پایان هفته و قرار گرفتن اخبار هواشناسی در صدر پرطرفدارترین های بخش خبری در سطح جهان، راه برون رفت و نسخه نجات جهانی است که معنا و ماوراءالطبیعه را از عرصه زندگی انسان ها به بهانه رسیدن به تمدن و رفاه ذبح نمود و برای جبران فقدان امر قدسی در زندگی انسان امروزی، با برجسته سازی و تکرار و صنعتی کردن پدیده سرگرمی و تعطیلات و همچنین جهت جلوگیری از فرسودگی نیروی کار، عنوان تمدن اوقات فراغت را بر سرزبان ها جاری ساخت.
- مقوله اوقات فراغت در عرصه بین الملل، سطح تاثیرگذاری بالایی یافته و باسرعت بسیار زیاد، سیاست های کلان جهان استعمار را دستخوش تغییر نموده و دیپلماسی هالیوودی را با تولید و توزیع گسترده فیلم ها و سریال ها و انیمیش هایی با مصرف جهانی، دستور کار نفوذ و سلطه قرار داده است.
صنعت سرگرمی و بازتولید نظام سرمایه داری
- از آن جایی که نگاه جهان غرب و نظام سرمایه داری به مقوله اوقات فراغت در ساحت زندگی بشر، یک نگاه اقتصادی و سودمحورانه است، پدیده ای بنام صنعت سرگرمی شکل می گیرد که با ظاهری تمام فرهنگی و جذاب و با ابزارهای چندرسانه ای، عقبه اقتصادی و بهره کشی از بشر در قالب جدید را رقم می زند
هرچه توده ها سرگرم تر، نظام سرمایه داری قوی تر!
- اساساً صنعت فرهنگ در پی بازتولید نظام سرمایه داری است. هرچقدر از آلام بشر غفلت شود و دردهای معنوی بشر نیز به یغما رود، به نفع سردمداران اقتصادی ماجرا خواهد بود؛ در یک جمله “هرچه توده ها سرگرم تر، نظام سرمایه داری قوی تر. “
بسته بندی شهروندان و شاخص های صنعت سرگرمی
- عصر سرگرمی با شاخص هایی چون فردگرایی، مصرفزدگی، لذت گرایی، اصالت ظاهر، غفلت از معنا و مسئولیت و جامعه و مبدا و معاد را سبب می شود، اینکه در نگاه دینی، زمان را همچون ابرگذران می بیند و اوقات فراغت را با چاشنی لذت حلال می نگرد و کار برای خانواده را چون اجر و لذت مجاهدت در راه خدا قرار می دهد، نشان از عمق فاجعه ای است که در پس صنعت سرگرمی و مدیریت اوقات فراغت در حال رخ دادن است.
- اساساً مهندسی افکارعمومی، صورت جدیدی یافته و با سرگرم آموزی و در بستر قهرمان ها و ضدقهرمان های فیلم ها و سریال ها و انیمیشن ها، ذائقه های هک شده ای را تولید و بازتولید می کند. استعمار فرانو، تسلیحات و اطلاعات را در خدمت تبلیغات درآورده و مهندسی موافقت را بعنوان استراتژی اصلی پروژه جهانی سازی، در دستور کار قرار داده است.
- در واقع بهترین گزینه برای قدرت هژمونیک غرب، همین صنعت سرگرمی است که یک شهروند بسته بندی شده را تحویل نظام بین الملل می دهد و مجاری اندیشه ها و علایق و اقداماتش را از طریق سرگرمی های فیلتر شده، کنترل نموده و خروجی های مدنظرش را به راحتی پیش بینی می کند.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
سخنرانی شهیدبهشتی درباره تفریح از منظر اسلام
اصولاً تفریح یکی از نیازهای طبیعی بشر است و یک...
نشاط و شادی اجتماعی
اجرای سیاست های بخشی در عمل موفقیت چندانی به دنبال...
سرگرمی چیست و چرا دنبال سرگرم شدن هستیم
دلیل اصلی روی آوردن مردم به سرگرمیها علاقه، لذت بردن...
معرفی پرونده صنعت سرگرمی
صنعت سرگرمی یکی دیگر از پرونده هایی است که می...
فراغت و سرگرمی از منظر اندیشمندان غرب
منبع: وبلاگ اوقات فراغت گرداوری از : محمد حسین قربانی...
دیدگاهتان را بنویسید