ابرشرکتهای سرمایهداری و استعمار ملتها
مروری بر وضعیت اقتصاد سرمایه دارانه در ایران و تجارب ضد سرمایه داریِ موفق در جهان
۱۰ و ۱۱ اسفندماه ۱۴۰۱، دوره فشرده «زیستشهرهای نوین مولد» ذیل پرونده «ایدههایی برای پیشرفت ایران» با ارائه اساتید حوزه و دانشگاه در مدرسه نگاه برگزار شد. در ادامه، خلاصه ای از ارائه مهندس کمالی، مدیر عامل موسسه خانه کار و مدیر اجرایی اندیشکده زیست شهر را با موضوع «مجتمع های زیستی_معیشتی؛ تولید غیرمتمرکز، کشاورزی معیشتی و امنیت غذایی» می توانید بخوانید.
جامعه بازار و جامعه نظام سرمایه داری
در دنیا حدود ۴۰۰کمپانی و ابرکمپانی وجود دارد که مشغول به غارت ملت ها و حکمرانی بر آنان است. به طور مثال وال مارت بزرگترین ابرکمپانی است، چه در حوزه تولید و چه در حوزه توزیع است. این شرکت حدود ۳میلیون پرسنل دارد و بالغ بر ۲۴۰هزار کدکالا در آن وجود دارد که ۱۶برابر بیشتر از فروشگاه های ایران است که حدود ۱۵هزار کد کالا در آنها وجود دارد.
جامعه بازار در ایران پس از انقلاب ۵۷
همانگونه که امام راحل فرمودند: یکی از الطاف بزرگ الهی برای جامعه ما، تحریم بود. اینکه ما در این ۴۰سال پس از انقلاب نتوانستیم با این ۴۰۰ ابرکمپانی ارتباط بگیریم و به نحوی آب به آسیاب آنها بریزیم، از الطاف خفیه الهی بود وگرنه اقتصاد ما و نظام تولید ما، مانند بسیاری از کشورها هضم شده بود.
پس از جنگ ۸ساله با هدفگیریهای بسیار دقیق توسط افرادی خاص و با بهرهگیری از الگوی نظام سرمایه داری غربی، چند ده بچهغول در ایران تأسیس شدند که هدف از تشکیل آنان همان اهداف جامعه بازار در غرب است.
در دولت قبل با جدی شدن مسأله برجام، عده ای برای آنکه بتوانند همانند غرب، نظام سرمایه داری را در ایران به طور کامل پیاده کنند، شروع به گرفتن نمایندگی و ویزیتوری از ابرکمپانی ها کردند، اما با به سرانجام نرسیدن برجام یکی دیگر از الطاف خفیه الهی بر ما نمایان شد.
تجارب جهانیِ موفق و ضد سرمایه داری در عرصه اقتصاد
در اینجا این چندمثال مطرح میشود تا نشان دهیم برخلاف عقاید بسیاری از اقتصاددان ها ، اکثر تولیدات با کیفیت در جهان در کوچک مقیاس ها تولید میشوند؛
- ۳۷% از ساعت سازی لاکچری در سوئیس در کارگاه های زیر ۵نفر تولید میشود.
- ۹۹/۰۶% از بنگاههای آلمان خانوادهمحور هستند؛ با این کار تمام دانش و مهارت یک حرفه در خانواده تثبیت میشود.
- ۷۰% توپ های فوتبال در کارگاههای کوچک مقیاس پاکستان تولید میشود.
- در دنیا حدود ۲۹۰۰ کارخانه و کارگاه ماشینسازی داریم که تمام با کیفیتها در کوچک مقیاسها تولید میشوند.
شرکت علی بابای چین طی تفاهم نامه ای که با دولت چین امضاء کرد، در ازای معافیت مالیاتی، پلتفرمی به نام تائوبائو ساخت که در آن نظام توزیع کالاهای کارگاه های کوچک مقیاس به صورت عادلانه شکل گرفت. در این پلتفرم حدود ۱میلیارد کد کالا وجود دارد که در مقایسه با دیجی کالا که بزرگترین پلتفرم ایران است و حدود ۸میلیون کدکالا دارد، حدود ۱۲۰برابر بیشتر است! اما بزرگترین مزیت این پلتفرم این است که فقط در آن تولیدکننده میتواند جنس بفروشد و فروشنده درآن جایی ندارد، این پلتفرم بر روی گوشی حدود ۸۰۰میلیون کاربر نصب شده است.
توسعه تکاثری و امر تولید
از منظر حضرت آیت الله جوادی آملی ما دو نوع توسعه داریم:
الف: توسعه کوثری: در این توسعه کسی اجیر دیگری نیست بلکه هر کسی برای خود کار میکند.
ب: توسعه تکاثری: در این توسعه یک نفر به عنوان اصل وجود دارد و مابقی اجیر آن هستند؛ که این نوع در اسلام بسیار مذموم است.
حضرت آقا نیز در اخرین سخنرانی خود در دیدار با بانوان فرمودند: در نظام سرمایه داری، سرمایه بالاتر از انسانیت است و انسان ها در خدمت سرمایه قرار میگیرند. لذا ایشان در همان ایام شهادت حاج قاسم سلیمانی و در دیدار با خانواده ایشان نیز فرمودند: این تشییع جنازه ای که مردم ایران انجام دادند، یک سیلی به دشمن بود و این حرکتی که برادران ما در سپاه انجام دادند هم یک سیلی بود؛ اما سیلی سخت تر ما باید غلبه نرم افزاری ما بر هیمنه پوچ نرم افزاری آمریکا باشد.
بنابراین توسعه باید کوثری باشد و بنابر استقرایی که انجام دادیم:
- تولید باید غیر متمرکز باشد.
- چرخه دانشی ما باید RND وقف باشد. (یعنی دانش فقط مختص به چند کمپانی بزرگ نباشد تا از طریق آن به بدنه جامعه تزریق شود.)
- نظام تولید ما باید احسان بنیان باشد.
دیدگاهتان را بنویسید