گفتگو با حجت الاسلام علی محمدی پیرامون هویت ایران امروز
حجت الاسلام علی محمدی مدیر مرکز علوم نوین اسلامی ضمن تأکید بر ضرورت شناخت فلسفی هویت معتقدند عنصر اصلی در شناخت هویت، مفهوم اراده است و عمق هویتی انسانها باید در پیوند میان اراده انسانی با الهیات عمومی و اجتماعی شناخته شود. اما ارتقاء هویتی انسان مومن طبق سنن الهی در بلا رخ میدهد، بنابراین رشد هویتی جمعی مقرون با بلاء است و جامعه ایران در ابتلائاتی که دارد با صبر ارتقاء هویتی می یابد، از این جهت می توان جریان بسط و ارتقاء هویتی را جریان مقاومت در مقام مبارزه دانست.
مدیر مرکز علوم نوین اسلامی صفویه را آغاز جهت گیری تاریخی ای میداند که در برابر جهت گیری هویتی غرب به پاخواسته است تا در برابر روی گردانی غرب از هویت دینی و اقبال به دستاوردهای تجربی، مقاومت کند و هویت دینی را در قالب امر ملی احیاء کند. حکومت صفویه، با خلق فضای فرهنگی متفاوت به دنبال احیاء هویت دینی در قالب فرهنگ ملی ایرانی بود و در این دوران فرهنگ امتی ایرانیان بود که فرهنگ ملی آنان را می ساخت و این یک امکان تاریخی برای جمهوری اسلامی است که بتواند اکثریت قریب به اتفاقِ آرمان ها و ارزش های امتی خود را بهزبان ملی و منافع ملی ترجمه کند، به نحوی که در تعارض با هویت و منافع ملت های دیگر نیز قرار نگیرد. به همین دلیل است که امت یترین شخصیت آن، ملی ترین شخصیت است؛ حاج قاسم سلیمانی.
حجت الاسلام محمدی معتقد است ما ایدۀ اصلی انقلاب اسلامی را امامت_امت میدانیم لکن از بستر امامت_ملت. ما نمیتوانیم ارزش های دینی را بدون برگردانِ به منافع ملی، عمومی کنیم؛ مسئله حجاب را تا نتوانیم توضیح دهیم که حفاظت از منافع ملی در گرو مبارزۀ با فرهنگ برهنگی است و پیشرفت ملی در گرو حجاب است، نمیتوانیم آنرا تبدیل به یک خواستۀ عمومی کنیم.
گزارش تفصیلی این گفتگو را اینجا بخوانید: امامت _ ملت ایده گذار به سوی تمدن اسلامی
دیدگاهتان را بنویسید